dimecres, 29 d’abril del 2009

TREBALL DE SANT JORDI!!!


1. QUIN ÉS L’ORIGEN ETIMÒLOGIC DEL NOM JORDI I QUIN DIA ES CELEBRA LA SEVA ONOMÀSTICA?

El nom de Jordi, es un nom que significa agricultor i la seva onomàstica se celebra el 23 d’abril.

2. QUI ERA, EN VERITAT, SANT JORDI? D’ON ERA ORIGINARI? SEGONS LA TRADICIÓ CATALANA ON ES VAN ESDEVENIR LES SEVES HEROICITATS?

Sant Jordi, era en realitat soldat de l’imperi romà originàri de Capadocia. Segons la tradició catalana les seves heroicitats es varen es devenir a Montblanc ,Tarragona

3. PER QUIN MOTIU HISTÒRIC SANT JORDI ÉS EL PATRÓ DELS CAVALLERS?

Aquest fet, es deu a l’ajut que va fer el sant al rei Pere I. Segons es diu el rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués al sant. Per agrair la gesta, el rei va anomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa catalana. A Catalunya, aquesta festa es va generalitzar a meitats del S. XV.

4. QUINS ALTRES PAÏSOS EUROPEUS TENEN A SANT JORDI COM A PATRÓ, DE LA MATEIXA MANERA QUE HO ÉS A CATALUNYA? I A ARREU DEL MÓN?

En el passat Geòrgia, Anglaterra, Grècia i Catalunya van escollir Sant Jordi per patró i Actualment ho són: Catalunya, Aragó, Càceres, Portugal, Anglaterra, Rússia, Grècia, Geòrgia, Bulgària, Etiòpia, Djibouti...

5. QUIN ÉS L’ORIGEN HISTÒRIC DE LA CELEBRACIÓ FESTIVA DEL 23 D’ABRIL, EN QUE ES REGALEN LLIBRES

Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosai un llibre. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes.





6. QUÈ EN SAPS DE LA CREU DE SANT JORDI?

Es pot dir que la creu,símbol de derrota i de mort,es convirteis en el cas de Crist i dels seus màrtirs,en signe de vistòria i de vida.En aquest cas,la creu es signe de victória i de vida.

7. D’ON VE LA TRADICIÓ DE REGALAR UNA ROSA A L’ENAMORADA?

S. enrrere el costum era obsequiar l'estimada amb una rosa .I més tard es va estendre fins arribar a ésser, com ho és en l'actualitat, una festa típica celebrada arreu de Catalunya per tothom.

8. QUINES SÓN LES TRADICIONS GASTRONÒMIQUES DEL DIA DE SANT JORDI? DESCRIU ALGUN PLAT TÍPIC

Aquest dia moltes persones mengen l’anomenat “pastís de Sant Jordi.”

9. FES UN RECULL DE 2 o 3 FRASES FETES, REFRANYS O DITES RELACIONADES AMB SANT JORDI

SANT JORDI
Adéu, Sant Jordi,
fins l'any que ve,
que, si em deu salut i vida,
ja us prometo que tornaré.

 
________maRiina^^ © 2008 Template by Exotic Mommie Illustration by Dapina